sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Suomalaisen valmistuksen puolesta

Laulujoutsenet


Kun kerron tekeväni työtä suomalaisen valmistuksen puolesta, joudun väkisinkin miettimään, miten suomalainen valmistus määritellään. Varmaan mikään asia tässä maailmassa ei ole täysin mustavalkoinen. Yksi plus yksi on melko usein kaksi, mutta oikean pyöristämisen kanssa onkin sitten jo aina tulkinnanvaraa.

Termi valmistettu Suomessa, voi tarkoittaa hyvin monia eri asioita. Sataprosenttisesti suomalaiset tuotteet ovat harvassa, vaikka suomalaisella valmistajalla olisi pyrkimys tähän päästäkin. Mutta mitä tehdä, jos tuotteen valmistuksessa tarvittavaa raaka-ainetta ei esiinny luonnossamme? Entä mikä neuvoksi, jos valmistukseen kuuluu jokin pieni välivaihe toimialalta, joka on maastamme ajettu kokonaan alas jo 90-luvulla?

En ole ihan varma onko suomalaisen valmistuksen tarkka määrittely lopulta kovin tärkeää. Kokonaisen tuotteen valmistuksesta voidaan esimerkiksi tehdä vain pieni murto-osa Suomessa, mutta tuo osuus voi työllistää 3000 ihmistä. Samalla tavoin yksityinen käsityöläinen voi valmistaa tuotteensa täysin ulkomaalaisista materiaaleista, mutta samalla työllistää sataprosenttisesti itsensä ja tehdä rautaisella ammattitaidolla huikeaa laatua. Ei varmaan ole näissä tapauksissa syytä tuijottaa uppiniskaisesti valmistuksen kotimaisuusastetta, vaan iloita siitä valmistuksesta, joka täällä tehdään. 

Tilanne on tietysti tuote- ja toimialakohtainen. Jos samankaltaisista tuotteista toisessa on laadukasta suomalaista työtä 90 prosenttia ja toisessa 20 prosenttia, on ainakin itseni helppo tehdä valinta, kumman tuotteen haluan ostaa. Mikään kotimaisuuspoliisi en halua olla. Myös suomalaisten yritysten ulkomailla valmistettujen tuotteiden suosiminen kokonaan ulkomaalaisten sijaan on suomalaisen yhteiskunnan ja työpaikkojen kannalta ehdottomasti tärkeää.

Tiedän, että monet suomalaiset valmistajat joutuvat todella rimpuilemaan Suomen korkean kustannustason kanssa. Jos haluaa myydä tuotteita oikeasti paljon esimerkiksi keskusliikkeiden kautta, pitää hintaa pystyä painamaan silmät kiinni ja hammasta purren alas. Monet siinä jopa onnistuvat, mutta kaikkien ei onneksi tarvitse edes yrittää. Asiat voi tehdä monella tavalla. Halpa hinta ei ole kaikille ainoa valintakriteeri ja muitakin myyntikanavia on olemassa.

Ilahduttavan monelle yritykselle on sydämen asia toteuttaa valmistuksesta mahdollisimman suuri osa Suomessa. Monet näkevät valtavasti vaivaa etsiessään suomalaisia yhteistyökumppaneita toteuttamaan tuotteisiin kuuluvia työvaiheita, joita ei ole itse mahdollista tehdä. Aina ei yhteistyökumppaneita löydy tai vaikka löytyisikin, voi olla, ettei yhteistyökumppani pysty syystä tai toisesta joustamaan jokaisen tarpeen mukaan. Piirit ovat monella alalla pienet ja vain se auttaisi yhteistyöverkostojen kehitystä, että Suomessa valmistettuja tuotteita menisi enemmän kaupaksi. Yhdessä voimme siis auttaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...