sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Juuret Laitilassa ja ylpeä siitäVielä hyvin tuore yritykseni Suosiva Oy syntyi laitilalaiseksi samoin kuin minä itse. Olenkin viime aikoina pohtinut mitä oma ja yritykseni kotipaikkakunta vaikuttavat yrityksen tulevaan identiteettiin. Tuleeko yritykseni dna:han mukaan ripaus omien esi-isieni ja monien hienojen laitilalaisten yritysten perimää? Onko yritykseni jo syntyessään laitilalaisena osa jotain suurempaa, joka laittaa tekemään asiat hieman eri tavalla ja ohjaa vaikeina aikoina oikeaan suuntaan?

Halusimme tai emme, kotipaikkakuntamme jättää meihin jokaiseen omat jälkensä. Se miten ajattelemme, miten puhumme ja jopa mitä vastaan kapinoimme, kumpuaa niistä asioista, joita olemme ympärillämme kokeneet. Ja näin ollen voi olla, että se mistä tulemme, määrittää myös sitä mihin olemme menossa. 

Monesti kuulee puhuttavan siitä, miten ihmisiä vaivaa juurettomuus ja epätietoisuus omaan identiteettiin vaikuttavista asioista. Elämä on nopeatempoista ja tulevaisuuden suunnitelmatkaan eivät ole välttämättä kovin pitkälle tiedossa. Kirjoitin jo viime vuoden puolella yhteisöllisyyden merkityksestä ja siitä, miten tärkeää on tuntea kuuluvansa osaksi jotain suurempaa (klik klik). Koti ja lapsuuden maisemat ovat monelle se pysyvä kiinnekohta, joka saa olon välittömästi turvalliseksi. 

Omat juureni ovat niin vahvasti Laitilassa, että niiden ylös repimiseksi tarvittaisiin todella järeää maansiirtokalustoa. Oma tyttäreni on syntyperäinen laitilalainen kuten minäkin. Samoin ovat äitini, äidinäitini, äidinäidinisäni, hänen isänsä, isänisänsä ja isänisänisänsä. Joo, ei jaksa luetella pidempään, sillä lista jatkuisi vielä pitkään. Onneksi verta on saatu aina välillä sukuun toiselta puolelta jostain muualta, muuten homma alkaisi mennä turhan arveluttavaksi.

Esi-isäni ovat viljelleet yhden tavallisen suomalaisen tilan maita satoja vuosia ja vaikkei pieniä peltotilkkuja enää sukumme viljelekään, on sama kallioinen mäki edelleen olemassa ja mikä parasta jälleen jopa asuttuna. Yhtä lailla vielä hyvin tuore yritykseni on laitilalainen ja tulee sitä aina myös tavalla tai toisella olemaan, vaikka ympärillä tapahtuisi kuinka suuria asioita. Myös yrityksen juuret on lyöty Laitilan kivikkoiseen maaperään ja tämä asia ei muutu, vaikka oksat ulottuisivat kuinka kauas naapurin puolelle.

Mitä sitten tarkoittaa olla laitilalainen? Laitilahan on kuitenkin oikein kaupunki, vaikka suurempien kaupunkien asukkaiden mielestä katukuva saattaa hieman poiketa siitä, mitä yleisesti liitetään kaupunkimaisuuteen. Jos siis tulet Laitilassa mopoauton ohittamaksi niin paina hieman lisää kaasua, mutta varo, ettet törmää traktoriin tai ruohonleikkuriin. Myös kaupungin ainoissa liikennevaloissa kannattaa pysyä tarkkana. Laitila on elänyt pitkään maanviljelystä ja tekee sitä tietysti osittain edelleen, vaikka kaupungin elinkeinoelämä onkin hyvin monipuolinen. Laitilan sijainti teiden risteyksessä on omiaan pitämään kaupungin yhteydet kunnossa. Voikin hyvin sanoa, että kaikki tiet vievät Laitilaan.

On loppujen lopuksi vaikea selittää, mistä tekijöistä laitilalaisuus muodostuu. Voisin koittaa tehdä siitä reseptin niin etenkin kaikki laitilalaiset voivat hetken sitä maisteltuaan kertoa maistuuko se oikealta
. Eli miten olisi tällainen:


  • Alkuun ripaus oikein rehellistä junttiutta, mutta sillä kuuluisalla positiivisella tavalla.
  • Sitten laitetaan päälle teelusikallinen luannikkuutta. Sitä sellaista, että jutustelu voidaan hyvin aloittaa ilman tervehdyksiä tai kohteliaisuuksia.
  • Lisätään hyppysellinen juroutta. Tämän jälkeen on hyvä muistaa sekoittaa ensimmäisen kerran.
  • Kun on sekoitettu kunnolla, heitetään kulhoon oikein desilitra jämptiyttä ja korostetaan sen vaikutusta vielä oman ja tunnistettavan murteemme vahvoilla painotuksilla.
  • Nyt ei tarvitse keitosta sekoittaa välissä, sillä omintakeinen laitilalainen huumori käynnistää kemiallisen reaktion, joka sekoittaa automaattisesti kaiken kaikkeen.
  • Lopputulos viimeistellään vielä vähän omahyväisellä tietoisuudella siitä, että täällä on oltu ja pärjätty kauan, sillä onhan esi-isämme asuttaneet samaa aluetta jo ajanlaskun alusta alkaen. 

Niin Laitilasta, laitilalaisista ihmisistä kuin laitilalaisten yritysten hienoista tuotteistakin kannattaa nauttia riittävän usein ja mielellään hyvässä seurassa. Herkimmät muistakaa laittaa kypärä päähän!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...