perjantai 10. helmikuuta 2017

Valmistettu Suomessa - Lista kotimaisista laukuista

Kotimaiset laukut, reput, kassit ja pussitAjattelinpa taas kerätä pienen listauksen Suomessa valmistettavista tuotteista. Nyt kun ojennukseen on jo laitettu naistenvaatteet, lastenvaatteet sekä kodintekstiilit, niin seuraavana mieleeni tuli koota yhteen Suomen upeat laukkuvalmistajat. Jaakko Parantaisen sanoja vapaasti lainaten: "juuri tästä asiasta en tiedä yhtään mitään, kuten en juuri mistään muustakaan asiasta, mutta...". Laukkujen alle olen kuitenkin listausta tehdessäni lukenut kaikki mahdolliset laukkuun rinnastettavat tuotteet, joita voi kanniskella mukanaan ja jotka voi täyttää itselle tärkeillä tavaroilla. Mukaan ovat siis mahtuneet monenmoiset pussit, kassit, reput ja kukkarot.

Alla on aakkosjärjestyksessä laukkumerkkejä, joilta löytyy Suomessa valmistettavia tuotteita. Olen pyrkinyt laittamaan otsikoiden linkit viemään mahdollisimman lähelle itse tuotteita. Tämäkin listaus on varmasti aluksi vajavainen, joten mielelläni otan vastaan vinkkejä yrityksistä, jotka listalle tulisi lisätä. Kannattaa käydä tutustumassa myös pelkästään Suomessa valmistettavia tuotteita myyvän Maammekaupan laukkuvalikoimaan.

Nauttikaa kotimaisista laukuista, repuista, kasseista ja pusseista!

Jatkossa tämä liastaus päivittyy ensisijaisesti Maammekaupan blogissa.


A. Honko Oy, Sastamala (kassit, kukkarot, kännykkäkotelot, matkalaukut, olkalaukut, salkut, reput, tablettikotelot)

A. Honko Oy valmistaa korkealuokkaisia laukkuja ja nahkatuotteita usein asiakkaan toiveiden pohjalta, luoden räätälöityjä ja yksilöllisiä ratkaisuja. Honko Oy käynnisti toimintansa vuonna 1947 Kokemäenjoen varrella sijaitsevassa Sastamalan laukkulaaksossa. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin yrityksessä työskentelee jo kolmas sukupolvi ja yritys tunnetaan edelleen tinkimättömästä ammattitaidostaan.

Aanmaa, Taalintehdas (olkalaukut)

Aanmaa laukut valmistetaan käsityönä alusta loppuun Suomessa, Kemiönsaaren Taalintehtaalla.

Arkkikauppa, Seinäjoki (lompakot, kännykkälaukut, nipsukukkarot, olkalaukut)

Arkkikauppa Saarinen & Haapala Ay valmistaa käsityönä nipsulukkoisia kukkaroita ja laukkuja Seinäjoella. 

Ateljee Keltainen Talo, Kuopio (olkalaukut)

”Kuin kolme marjaa” -laukkumallisto on syntynyt suomalaisen metsäluonnon innoittamana. Kuosin värisävyissä hehkuvat kotimaiset metsämarjat sekä tuoreet puutarhamarjat. Ateljee Keltaisen Talon suunnittelemat kankaat painetaan ja laukut valmistetaan kokonaan kotimaisena työnä.

Aurora Sofia, Helsinki (käsilaukut)

Aurora Sofia on uusi suomalainen vaate- ja laukkumerkki, jonka kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa luonnollisista materiaaleista.

Birgit Pyykkö, Pirkkala (iltalaukut, käsilaukut, olkalaukut)

Käsityönä tehtyjä nahkalaukkuja käytännön tarpeisiin, ihmisille hyödyksi ja iloksi. Birgit Pyykön design on värien iloista leikkiä ja muotojen mielenkiintoista temmellystä.

by itu, Sastamala (huopalaukut)

Leea-laukut on huovutettu ja koristeltu käsityönä.

Cosecha, Turku (kukkarot, kukkarolaukut)

Cosechan tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan yrityksen omalla pikkuisella työhuoneella Turussa. Cosechan tuotteille on myönnetty vuonna 2016 Avainlippumerkin käyttöoikeus.

Dactical®, Vihti (selkäreput)

Dactical® Zero on Suomessa suunniteltu, kehitetty ja valmistettu reppu. Alun perin reppu suunniteltiin hoitolaukuksi lasten kanssa liikkuville isille, mutta se sopii myös oikeastaan kenelle tahansa tilavaa ja monipuolista reppua tarvitsevalle. Lisävarusteena myydään reppuun sopivaa kamerapohjaa.

EA-Design, Huittinen (kukkarot, kehyslaukut, kännykkäpussit, olkalaukut, reput)

EA-Design on vuonna 1999 perustettu yhden naisen käsityöyritys, joka suunnittelee ja valmistaa käsityönä laukkuja ja kukkaroita itse painamastaan puuvillamarkiisista.

Ellunhuopa, Nilsiä (kukkarot, nahkalaukut)

Ellunhuopa on vuonna 2011 perustettu yritys, joka valmistaa tuotteensa alusta lähtien käyttäen erilaisia valmistustekniikoita. Huopatuotteet on tehty suomalaisen kehräämön villasta ja ne ovat kaikki uniikkikappaleita.

Galateia, Helsinki (käsilaukut, olkalaukut, selkäreput)

Liisa Saarnin itse parkitusta kalannahasta valmistamia laukkuja. Kalannahan käsittelyssä ei käytetä ollenkaan kemikaaleja, vaan ainoastaan luonnonparkkiaineita.

Hellapuu, Rauma (kukkarot, käsilaukut)

Hellapuu on iloinen brändi, joka tuottaa asiakkaille kivijalkapuodissaan luomua ja kotimaisuutta suosien iloisia ja turvallisia vaatteita sekä pientuotteita aikuisille ja lapsille. Suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa keskitytään linjakkuuteen sekä aitoon mukavuuteen. Pääosassa on kotimainen kuosisuunnittelu yhdessä kotimaisen valmistamisen kanssa.

HiiA, Kuopio (farkkupitsilaukut, kukkarolaukut, kännykkälaukut)

HiiA tuotteet ovat pääasiassa valmistettu kierrätysmateriaaleista. Laukut ja kassit ovat yksilöllisiä, unikkeja tai piensarjoissa tehtyjä, riippuen kankaan määrästä. HiiA tuotteen suunnittelussa aina kangas on lähtökohta eli miten kuosi sopii mihinkin tuotteeseen.

Hookoohoo design, Turku (käsilaukut, olkalaukut, toilettilaukut)

Hookoohoo design on suomalainen lifestyle tuotemerkki, joka on perustettu vuonna 2016 Turussa. Hookoohoo design käyttää kaikkiin tuotteisiinsa ekologista materiaalia, kierrätettyä tuvavyötä. Kaikki tuotteet valmistetaan 100 % suomalaisena käsityönä ja näin varmistetaan jokaisen tuotteen yksilöllisyys ja omaperäisyys.

Huhtadesign, Lahti (kassit, käsilaukut, olkalaukut, reput, salkut)

Huhtadesignin intohimona on nahkalaukut. Laukut valmistuvat kahden naisen voimin Suomessa. Lähtökohtana on valmistaa laadukkaita ja käytännöllisiä, kotimaisia nahkalaukkuja. Laukkujen nahka hankitaan kotimaisilta tukkureilta ja myös muissa hankinnoissa pyritään hyödyntämään kotimaisia toimittajia. Huhtadesignin tuotteilla on Suomalaisen työn liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

Humbugi asuste, Tampere (kukkarot, laukut, reput)

Humbugi on vuonna 2009 perustettu asusteita ja koruja valmistava yritys. Tuotteet valmistetaan käsin Tampereella aidosta nahasta sekä laadukkaista ja kestävistä kankaista, jotka ovat alkuperältään huonekaluteollisuuden ylijäämämateriaalia.

Huopaliike Lahtinen Ay, Jämsä (kassit, olkalaukut, kassit)

Maanviljelijä Alex Lahtinen perusti huopatossutehtaan vuonna 1921 Jämsän Partalan kylään. Jokainen Lahtiset-tuote kantaa ylpeänä mukanaan historiasta kumpuavia perinteitä.

KASPERI Products Oy, Helsinki (kameralaukut, olkalaukut, selkäreput)

KASPERI on uniikki suomalainen laadukkaiden nahkalaukkujen tuotemerkki. Laukut suunnitellaan ja valmistetaan käsityönä Suomessa.

Katik Design, Varkaus (kukkarot, olkalaukut, pussukat, reput)

SAAHKARI-huopalaukut on Varkaudessa suunniteltuja, Suomessa käsityönä valmistettuja tuotteita. Ne valmistetaan korkealaatuisista ja erittäin kestävistä 100% huopavillasta ja haljasnahasta.

Kenkäpaja Pihka, Tampere (käsilaukut, olkalaukut, reput, salkut)

Kenkäpaja Pihka suunnittelee ja valmistaa asiakaslähtöisesti laadukkaita käsintehtyjä kenkiä, laukkuja sekä erilaisia pientuotteita nahasta. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä Suomessa. Suunnittelun ja valmistuksen lähtökohtana on läheltä hankitut materiaalit, ekologiset arvot, eettinen tuotanto ja yksilöllinen lopputulos.

Klodesign, Turku (kukkarot, käsilaukut, olkalaukut, pussit, reput)

Nuorten suomalaisten suunnittelijoiden perustaman Klo Designin tuotteet valmistetaan joko yrityksen omalla työpajalla tai yhteistyössä toisten suomalaisten valmistajien kanssa Suomessa.

Kui Design, Turku (kassit, käsilaukut, pussukat, reput, toilettilaukut)

Turkulainen KUI Design valmistaa suuren osan tuotteistaan kokonaan käsityönä omissa tuotantotiloissaan ja kysynnän kasvuun on vastattu myös ulkoistamalla osa tuotannosta alihankkijoille.

Laukkuasema, Sastamala (kukkarolaukut, käsilaukut, olkalaukut, pikkulaukut)

Kaikki Laukkuaseman tuotteet valmistuvat käsityönä Suomessa, osaavien ammattilaisten käsissä. Jokaisella laukulla on oma tekijänsä, joka valmistaa laukun alusta loppuun.

Leenatta, Lapua (jenkkikassit, putkikassit)

Leenatta on eteläpohjalainen vuonna 2017 perustettu ompelimo ja verhoomo, joka sai alkunsa, kun pitkät perinteet omaava lapualainen yritys Patalaukku lopetti toimintansa keväällä 2017. Leenatta jatkaa perinteisten jenkkikassien ja putkikassien valmistusta, joita Patalaukku on valmistanut Lapualla jo 50-luvulta lähtien.

Likiz, Helsinki (kassit, käsilaukut, pussukat)

Likiz on mutkaton kahden naisen yritys, jonka intohimona on yhdistää kuva laadukkaisiin tekstiilituotteisiin. Tuotteita löytyy laidasta laitaan ja ne valmistetaan pieteetillä suomalaisten pienyrittäjien voimin. 

Luava Design, Helsinki (korttikotelot, lompakot, tablettikotelot)

Luava Designille on ominaista minimalistisuus, käytännöllisyys ja klassisen tyylikäs lopputulos. Jokainen tuote, nahkalompakosta nahkaisiin avaimenperiin on käsintehty Suomessa.

Miiko Design Oy, Tuusula (kukkarot, käsilaukut)

Miikon tuotteet valmistuvat vastuullisesti suomalaisten ammattilaisten käsissä. Materiaaleina käytetään pääasiassa korkealaatuista villaa, pehmeää hirvennahkaa sekä kestävää koivuvaneria. 

MouMou Design, Tampere (olkalaukut, pussukat, reput)

moumou DESIGN on vuonna 2006 perustettu tuotemerkki, jonka tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa käsityönä.

NanQ, Mänttä (olkalaukut)

Designia pienestä taidekaupungista suomalaisen yksinkertaisena, namibialaisella rennolla ja iloisella asenteella.

Niinuska, Kuopio (käsilaukut, olkalaukut)

Kuopiolainen Niinuska valmistaa sympaattisia uusiotuotteita kierrätetyistä kankaista. Niinuska pyrkii siihen, että tuotteet olisivat kierrätystä aina vuorista päälliseen ja napista vetoketjuun.

Noituus Design, Nuutajärvi (iltalaukut, kukkarolaukut, kännykkälaukut, olkalaukut, pikkulaukut)

Noituus Design on lasi- ja tekstiilitöitä valmistava yritys, joka aloitti toimintansa marraskuussa 2011. Yrityksen työpaja ja myymälägalleria sijaitsevat pienessä ja idyllisessä Nuutajärven lasikylässä, jossa kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan käsityönä.

Nokian Nahkatuote Oy, Nokia (kehyskukkarot, pienet iltalaukut)

Nokian Nahkatuote Oy on vuonna 1958 perustettu perheyritys. Oma suunnittelu ja monipuolinen osaaminen valmistuksessa ovat kantaneet yritystä jo yli 50 vuoden ajan. Tuotanto painottuu laukkuihin, vöihin ja kukkaroihin, joita valmistetaan Suomessa sekä Virossa. Suomessa yritys valmistaa L-koodilla olevat pienet iltalaukut sekä K-koodilla olevat kehyskukkarot.

Nunnun, Tampere (kukkarot, olkalaukut, pussukat)

Nunnun on värikylläisiä ja graafisesti näyttäviä käyttötuotteita tekstiilistä suunnitteleva ja valmistava tuotemerkki. Tuotevalikoimaan kuuluvat käsinpainetusta ja -värjätystä kankaasta valmistetut asusteet sekä sisustustuotteet. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä Suomessa.

Nuppu Print Company Oy, Helsinki (kukkarot)

Nupun kehyskukkarot valmistetaan Suomessa pehmeästä puuvillasta tai puuvilla-pellavasta.

Okay Style Oy, Sastamala (käsilaukut, olkalaukut, pikkulaukut, reput)

Okay Style on vuonna 1987 perustettu naisten nahkalaukkuja valmistava perheyritys, jonka tuotemerkki on Okay´s. Yritykselle on myönnetty Avainlippumerkki ja sen kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa.

Onnela Design, Tampere/Loimaa (kännykkälaukut, käsilaukut)

Onnela Design on Maija Onnelan vuonna 2006 perustama tuotemerkki. Yritys suunnittelee ja valmistaa laukkuja ja asusteita omasta käsinpainetusta kangasmallistosta.  Onnela Designin tunnistaa värikkäistä ja graafisista painokuoseista.

Paapero, Kemijärvi (käsilaukut, kännykkälaukut)

Lastenvaatteistaan tunnetun Paaperon valikoimista löytyy myös Suomessa valmistettuja laukkuja.

Pisama Design, Tampere (kukkarot, olkalaukut)

Pisama Design suunnittelee ja valmistaa näyttävää arkidesignia. Kotimaiset Pisama -tuotteet yhdistävät graafisen suunnittelun perinteisiin käsityömenetelmiin. 

Riiminka Oy, Jyväskylä (kukkarot, kännykkälaukut, käsilaukut, meikkilaukut, olkalaukut)

Riiminka on suomalainen vaate- ja laukkumerkki, jonka koti sijaitsee Keski-Suomessa, Jyväskylässä. Yrityksen tavoitteena on luoda ilahduttavaa ja kestävää designia miellyttävistä luonnonmateriaaleista. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa, pääsääntöisesti yrityksen omissa tiloissa Jyväskylässä.

Risako, Pietarsaari (kukkarot, käsilaukut, olkalaukut)

Risako suunnittelee ja valmistaa ainutlaatuisia käsilaukkuja ja kukkaroita kierrätetyistä materiaaleista kunnioittaen hurmaavien materiaalien ominaisuuksia. Materiaaleina tuotteissa käytetään kierrätettyjä käsin virkattuja pitsejä.

Roosa B., Tampere (kukkarot, käsilaukut)

Roosa B. on tammikuussa 2014 perustettu tamperelainen yritys, joka valmistaa kierrätetyistä turvavöistä laukkuja ja kukkaroita. Kaikki valmistus tehdään lähituotantona.

Saana ja Olli, Turku (kangaslaukut)

Saana ja Olli on palkittu turkulainen suunnittelijapariskunta, jonka hampputekstiilimallisto on valmistettu läpinäkyvästi ja paikallisesti Lounais-Suomessa.

Salmiak Studio, Tampere (kassit, käsilaukut, olkalaukut, reput)

Salmiak Studio on Tampereella toimiva laukku- ja asustemerkki. Käsityönä valmistuvat tuotteet syntyvät kierrätys- ja ylijäämänahan sekä persoonallisten kankaiden cocktailista. Suunnittelu ja valmistus tapahtuu yrityksen työtiloissa Pyynikin vanhalla trikootehtaalla.

Savotta, Karstula (reput, rinkat)

Finn-Savotta on vuonna 1955 perustettu perheyritys, jonka sydämen asiana on suunnitella ja valmistaa tuotteita luonnossa liikkuvalle ihmiselle, kaikenlaisiin olosuhteisiin. Savotta on merkki, joka kertoo suomalaisesta osaamisesta ja suurin osa tuotteista valmistetaan yrityksen omissa tuotantotiloissa Karstulassa, Keski-Suomessa. Tästä osoituksena tuotteilla on Suomalaisen Työn Liiton avainlipputunnus.

TABAG, Sastamala (käsilaukut, olkalaukut, reput)

Neljännen polven yrittäjä Tapio Tuominen valmistaa pääasiassa nahasta laukkuja ja lompakoita.

Wigel, Kivitaipale (kukkarot, käsilaukut, suojalaukut, vyölaukut)

Wigel suunnittelee ja valmistaa käsityönä laadukkaita ja kestäviä poronnahkaisia tuotteita. Mummon perinteitä kunnioittaen.

With love Sanna Hopiavuori, Laihia (pussukat)

Hidasta muotia, tyylikkäästi, yksilöllisesti ja omaleimaisesti. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Pohjanmaalla.Mitäs sitten vielä? Ei muuta kuin valitsemaan itselle sopivaa! Kommentoikaas, jos jotain puuttuu ja tietysti muutenkin. Olisi mukava kuulla kokemuksia tämän listan tuotemerkeistä.28 kommenttia:

 1. Risako puuttuu listalta. www.risako.fi

  VastaaPoista
 2. Rusticanalta kierrätysmateriaaleista valmistetut kukkarot ja pikkulaukut. www.rusticana.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! En löytänyt Rusticanalta linkattavaksi sivua, jossa tuotteitta voisi tarkastella, joten jätän nyt toistaiseksi pois listalta. Tuotteet taitavat toki olla kaikki yksilöllisiä...

   Poista
 3. Niinuska. Kierrätysmateriaalista Kuopiossa. Kohtuuhintaan. ��

  VastaaPoista
 4. Hookoohoo Design www.hookoohoo.fi
  Laukkuja käytetyistä turvavöistä :)

  VastaaPoista
 5. Birgit Pyykkö Design nahkalaukut. Upeita, kuplivan iloisia ja tyylikkäitä nahakalaukkuja Pirkkalasta.
  https://www.facebook.com/Birgit-Pyykk%C3%B6-nahkalaukut-120177021501274/?fref=ts

  T: Maija Kaislasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! Upeita laukkuja ja nyt lisätty listalle.

   Poista
 6. Nuppuprintcompanylla on supersuloisia kukkaroita://nuppuprintcompany.mycashflow.fi/product/89/lumipallo-kukkaro-iso-sininen Ja ystävämyynnissä heillä oli myös käsilaukkuja, mutta niitä ei (ainakaan vielä) saa verkkokaupasta.

  VastaaPoista
 7. Design Laakso Sundman, Iso Roobertinkatu 8, Helsinki. Käsintehtyjen yksilöllisten hopeakoruja lisäksi käsintehtyjä nahkalaukkuja ja muita nahkatuotteita Instagram.com/designlaaksosundman

  VastaaPoista
 8. Onnela Design Tampere/Loimaa puuttuu!
  www.onneladesign.com

  VastaaPoista
 9. Friitala puuttuu myös =)

  VastaaPoista
 10. Liisa Saarnin Kalannahkalaukkuja valmistava Galateia Helsingissä puuttuu myös listalta. Laukut valmistettu Saarnin ekologisesti parkitsemasta mateennahasta.

  VastaaPoista
 11. EA-Design / Kukkarokauppa.fi puuttuu myös listalta. EA-Designin laukut ja kukkarot valmistetaan itse käsinpainetusta puuvillamarkiisista.

  VastaaPoista
 12. Luava tekee nahkalompakoita, sen voisi lisätä www.Luava.fi

  VastaaPoista
 13. Saiskos tässä keskustelussa myös kysyä??
  Kysyn kuitenkin :)
  Minulla on n. 9 vuotta sitten ostettuja olkalaukkuja 2 kpl + 2 kpl pallon muotoisia tosi kovaa nahkaa olevia kolikkokukkaroita. Kierrellessämme Suomea, osuimme johonkin huoltoasemalle, jossa oli ihana nahkakauppa, jossa myytiin kaikenlaista Suomessa käsityönä tehtyä tavaraa ja käsittääkseni tämä kauppa oli tekijän pitämä myyntipiste. Laukuissani on leimat Pikè.
  Laittaisin mielelläni kuvaa laukuista ja kukkaroista, mutta eipä onnistu.
  JOS nyt joku edes tunnistaisi kuka tekijä on Piké-merkin takana, niin saisin otettua yhteyttä. Toinen laukuista kaipaisi hiukan muokkausta, kun sen käyttötarkoitus on muuttunut työelämästä vapaa-ajan laukuksi.

  PS. Laukut ovat ihan käsittämättömän hienoa käsityötä eikä ole menneet miksikään vuosien kuluessa, en ole saanut niitä edes kuluneen näköisiksi vielä :)

  AUTTAKAA please löytämään tekijä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, onko mitään muistikuvaa, missä päin Suomea kauppa oli? Ihan heti en itse ainakaan mitään tietoa löytänyt, mutta se ei nyt vielä mitään tarkoita...

   Poista
 14. Laukkuasema, sastamala.
  Valmistettu suomessa ja avainlippu.

  VastaaPoista
 15. Hei! Kaipailen laukkuliikettä Sastamalasta valmistaja joku Ella-Maarit?? Upeita isokukkaisia laukkuja. Kiitos!

  VastaaPoista
 16. Kiitos!!! Näitä on niin vaikea etsiä itse kaiken muun soopan joukosta. Löysin etsimäni ja tuin suomalaista pienyrittäjää :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...