sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Juhlavuosi, unelmien toteuttamisen vuosi?

Ensimmäinen kuukausi tätä hienoa kuluvaa vuotta on nyt juhlittu. Pahin pimeys alkaa olla voitettu ja valoa on jo niin paljon enemmän, että sitä ei voi olla huomaamatta. Myös pään sisällä talvihorros päästää vähitellen irti ja uusia ideoita napsahtelee mieleen ihan uudella tavalla. Kaikesta aistii, että jotain suurta on ilmassa. Niin hyvässä kuin pahassa. Joka puolella maailmaa tapahtuu niin paljon, että todellakaan ei käy kateeksi niitä, jotka joutuvat kirjoittamaan historiaa tuleville polville.

Yksi näkyvä ja erittäin juhlallinen tämän vuoden ilmiö on satavuotiaan Suomen juhlinta. Tuntuu, että jo näin alkuvuodesta aiheeseen törmää kaikkialla ja hyvä niin. Tasavuodet on hyvä tilaisuus nostaa esille niitä hienoja asioita, joita suomalaisuuteen liittyy ja samalla myös voimistaa omaa identiteettiämme ja itsetuntoamme. Toivottavasti tästä vuodesta alkaa uusi pidemmän nousun kausi taloudellisesti ja toivottavasti tasavuosien juhlinta toisi myös kaikkia suomalaisia taas vähän lähemmäs toisiaan.

Voisiko tämä juhlavuosi olla myös se vuosi, jolloin suuret massat alkaisivat taas aivan tekojen tasolla siirtyä painottamaan ostoissaan Suomessa valmistettuja tuotteita? Voisiko tämä olla se vuosi, jolloin saisimme lukea uutisia yrityksistä, jotka ovat päättäneet siirtää tuotantoansa takaisin Suomeen? Voisiko tämä olla se vuosi, jolloin jokainen suomalainen tuntisi aitoa ylpeyttä niistä rohkeista yrittäjistä, jotka valmistavat tai valmistuttavat tuotteensa kotimaassa? Olen puhunut paljon (tai siis kirjoittanut) ja tekoja on toistaiseksi hyvin vähän. Pienin askelin suunnitelmani tulevat kuitenkin konkreettisimmiksi. Uskon, että vielä tulee se päivä, jolloin unelma Suomessa valmistetun tuotteen helposta löydettävyydestä on vähän lähempänä. Se olisikin mahtava tapa juhlia syntymäpäiväsankaria, jos tämän unelman toteutuminen alkaisi tänä vuonna.

Unelmien edessä on usein paljon esteitä, jotka täytyy saada kierrettyä, ylitettyä tai murskattua tavalla tai toisella. Olen huomannut viimeisten viikkojen aikana, että on muutamia hyviä tapoja päästä eteenpäin, kun on jumissa jonkun oikein vaikean asian kanssa. Ensin pitää saada jaettua kokonaisuudet aivan pieniin tehtäviin. Kun yksi tehtävä on saatu tehtyä, on asia taas mennyt vähän eteenpäin. Pitää muistaa, että pienistäkin onnistumisista saa aina lisää itseluottamusta. Toiseksi pitää tehdä niin konkreettisia asioita kuin mahdollista. Kun joutuu tekemään pienen osan siitä kokonaisuudesta, jota on suunnittelemassa, pakottaa itsensä samalla suunnitelmassa eteenpäin. Muita asioita, jotka aina kannattavat ovat avun pyytäminen, kopioiminen ja tietysti ideoiden varastaminen.

Mitä se unelma Suomessa valmistetun tuotteen löydettävyydestä sitten pitää konkreettisesti sisällään? Mielestäni ei pitäisi olla niin, että vaatii Nikke Knattertonin tasoista salapoliisia siihen, että löytää ulkomaalaisille tuotteille kotimaisen vaihtoehdon. Pitäisi olla olemassa jokin paikka, josta löytyy yhdestä paikasta laajasti ainoastaan Suomessa valmistettuja tuotteita siten, ettei tuotteen valmistusmaata tarvitse arvailla. Olisi mahtavaa, jos yhdestä paikasta saisi hankittua lähes kaiken tarvitsemansa kotimaisena ja yhdellä kertaa. Ei todellakaan helppoa toteuttaa, mutta jos riittävän moni uskoo tähän unelmaan, se on täysin mahdollista.
2 kommenttia:

 1. Hei ja kiitos paljon tästä blogista! Kyllä näitä lukee muutkin kuin äiti. Minä olen yksi niistä mummoikäisistä, jotka kiusaavat myyjiä kysymyksellä: "Onko tämä Suomessa tehty?". Yleensä ei ole. Että ihan oikeasti etsiä saa.
  Jo monta vuotta olen nähnyt sieluni silmillä Oulussa tavaratalon, jonka nimi on Olen suomalainen. Olisipa helppo käydä ostoksilla.
  Nyt ajatusleikki on muuttunut. Kun Stockmann lopetti, olen nähnyt sen tilat täynnä suomalaisia tuotteita ja Pop up-tilan alakertaan. Sen nimi olisi Suomie. Että suomalaista myydään ja netistä voi tilata ja on siinä vähän protektionismia Amerikan malliin. Suomie = Suomi ensin.
  Mutta kyllä minulle hyvin suunniteltu nettikauppakin kelpaisi. Selkeä rakenne ja helppo tapa tilata.
  Reko on jo olemassa ja hyvä niin, mutta siellä saattaa joutua jonottamaan yli tunnin tilaamiaan marjoja, pakkasessa.
  Terv. Pirjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos ja Ole hyvä :)

   Yleensä se tosiaan on niin, että jos valmistusmaata ei ole kerrottu, valmistus tapahtuu jossain muualla oli tuotteen nimi sitten kuinka suomalainen tahansa.

   Kivoja ajatusleikkejä... Vielä kun joku saisi toteutettua oikein laajassa mittakaavassa. Ja sitä protektionismia tosiaan harrastetaan isossa maailmassa paljon. Ehkä Suomessakin pitäisi vähän enemmän. Se ei ole kuitenkaan mistään pois.

   Onpa kiva kuulla myös mielipide siitä, millainen Suomessa valmistettuja tuotteita myyvän verkkokaupan pitäisi olla. "Selkeä rakenne ja helppo tilata". Tämä on juuri sitä, mitä olen itsekin ajatellut...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...