sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Suomessa valmistettujen tuotteiden valikoima alkaa hahmottua

Sekatavarakauppa


Olemme etsineet toimittajia Suomessa valmistettujen tuotteiden tavarataloomme nyt noin kuukauden. Etenemme hitaan varmasti pala kerrallaan ja kuten vanhoissa Kyllitädin piirustuksissa, kokonaiskuva alkaa muodostua pikkuhiljaa tasoittain. Kerroin joskus aiemminkin, miten tavassani työskennellä aihetta aletaan lähestyä useasta eri suunnasta ja lopulta pyritään päätymään ehjään kokonaisuuteen. 

Tavaratalomme tuotevalikoimassa ehjä kokonaisuus tulee tarkoittamaan aivan ensimmäisenä sitä, että jokainen myymämme tuote on valmistettu Suomessa ja myymiemme tuotteiden valmistus työllistää pääasiassa suomalaisia tai Suomessa asuvia ihmisiä. Sen suhteen ei tehdä kompromisseja. Tämän lisäksi on tietysti tärkeää, että jokainen tuote tuo mahdollisimman paljon lisäarvoa ostajalleen. Jotta kokonaisuus olisi eheä, eivät tuotteet saa myöskään olla liian kaukana muista saman päätuoteryhmän tuotteista. Emme halua antaa liikaa sellaista vaikutelmaa, että meillä on myynnissä monenlaista, mutta todellista valinnanvaraa ei kuitenkaan ole juuri mistään. Alussa joutuu siis punnitsemaan tarkkaan, mitkä tuotteet ovat sellaisia, että ne täytyy heti saada mukaan muodostamaan valikoimamme runkoa.

Ilmoitin edellisellä viikolla, että etsimme toimittajia kauppaamme (linkki). Tämän lisäksi olen kontaktoinut mielenkiintoisia suomalaisia valmistajia yksitellen. En ole ollut valmistajiin yhteydessä niinkään välttämättä missään tärkeysjärjestyksessä, vaan siten, että saisin rakennettua valikoimaa ikään kuin kerroksittain. Kun olen joltain valmistajalta saanut tuotteita mukaan, olen miettinyt mikä olisi seuraava sopiva palanen, joka auttaisi kokonaisuuden muodostumisessa. 

Tässä vaiheessa, kun ei ole näyttää valmistajille mitään upeaa kauppaa ja ei pysty pröystäilemään suurilla myyntiluvuilla, joutuu myös väkisinkin sen asian eteen, ettei meille edes haluta myydä. Hyviä syitähän siihen voi olla miljoonittain. Tämä asia pitää tietysti hyväksyä ja siirtyä nopeasti eteenpäin. 

Kun tarkoituksemme on yleisesti parantaa Suomessa valmistettujen tuotteiden löydettävyyttä ja nostaa suomalaisia valmistajia esille, on varsinkin aluksi ensiarvoisen tärkeää, että valmistajat myös haluavat tulla kauttamme esille. Niin vaihtoehtoja kuin rajoittavia tekijöitäkin on paljon, joten liikaa energiaa ei kannattane käyttää näin alussa niiden maanitteluun, jotka eivät halua aidosti olla mukana. Ihan näin yksioikoista se ei tietenkään aina ole. Kun tuote on kannaltamme riittävän mielenkiintoinen, haluan lähes kaikin mahdollisin keinoin poistaa niitä esteitä, jotka saavat valmistajia epäilemään yhteistyömme järkevyyttä.

Varsinkin näin alussa tuotevalikoimaa kasattaessa yksi tärkeä huomioon otettava asia tietysti on se, minkälaisia tuotteita on tarkoituksenmukaisinta verkossa myydä. Verkkokaupan pitäisi pystyä antamaan asiakkaalle tuotteista riittävät tiedot ostopäätöksen tueksi, jotta ostopäätös syntyy ja jotta se tekee asiakkaan iloiseksi ja onnelliseksi. Tämän lisäksi pitää tietysti pohtia tarkkaan esimerkiksi tuotteiden kuljettamiseen ja varastointiin liittyviä asioita.

On toki paljon tuotteita, joiden osalta ostaminen on verkossa jopa helpompaa kuin se kivijalkamyymälässä onkaan. Enkä usko, että täysin oikea lähestymistapa tuotevalikoiman kasvattamiseen olisi suoraan vaikeimmin käsiteltävien tuotteiden jättäminen pois valikoimasta. Tavoitteemme on kuitenkin tarjota kaupassamme löytämisen elämyksiä. Aluksi pitää tietysti yrittää myös olla hieman armollinen itselleen. Jos ihmiset ovat niin mukavia, että ottavat kauppamme omakseen ja alkavat suosimaan ostoksissaan meillä myytäviä Suomessa valmistettuja tuotteita, on vähän haastavampiakin tuotteita helppo lisätä valikoimaan myöhemmin. Ja kuten aikaisemminkin kerroin, tämä matka vasta alkaa kauppamme avaamisesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...