sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Muutetaan pelin säännöt

Sääntöjen muuttaminen


Koko ympäröivä maailmamme pyörii tiettyjen säännönmukaisuuksien mukaisesti. Toiset säännöistä ovat hyvinkin kiinteitä, tai niiden ainakin kuvitellaan olevan. Ja toisia taas muutetaan jatkuvasti. Nyt olisi taas aika kirjoittaa yhden pelin säännöt uudelleen.

Esimerkkejä pelin sääntöjen muuttamisesta löytyy kaikkialta. Kauppa on siirtynyt ja siirtymässä yhä kiihtyvällä tahdilla perinteisistä myymälöistä verkkoon. Myös perinteinen media on saanut huomata, että vuosikymmeniä voimassa olleet säännönalaisuudet eivät enää toimikaan. Mukana pelissä säilyvät vain ne, jotka pystyvät omaksumaan uudet säännöt ja pelaamaan niiden mukaan.

Suomalaisille ehkä kaikista tutuin nopea sääntöjen muuttuminen tapahtui, kun alkuperäiset säännöt luonut Nokia tuli Applen ja Googlen yllättämäksi lähes yhdessä yössä. Tulivat mukavakäyttöiset kosketusnäyttöpuhelimet, joiden käyttö perustui tuhansiin saatavilla oleviin sovelluksiin. Uusien sääntöjen kirjoittajat menestyvät kunnes... No, kuten tiedetään, Nokia päätti vaihtaa kokonaan uudelle pelikentälle.

Valmistavan teollisuuden sääntöjä on muutettu kuluneen sadan vuoden aikana moneen kertaan ja vaikutukset Suomeen ovat olleet voimakkaita. Vielä sata vuotta sitten hehkulamppu saatettiin suunnitella kestämään kymmeniä vuosia. Sittemmin ymmärrettiin, että ei olekaan taloudellisesti kannattavaa valmistaa liian kestävää. Kannattaa valmistaa tuote, joka kestää vain sen aikaa, että se juuri riittää asiakkaalle. Näin saadaan tehtyä tuote halvemmalla ja mikä parasta myytyä tuote samaan tarkoitukseen useammin.

Ehkä vielä merkittävämmät uudet säännöt pelille kirjoitettiin, kun kehittyvistä maista alettiin rakentaa vauraiden länsimaiden suurta tehdasaluetta, jonka eettiset epäkohdat ovat vielä sopivasti poissa silmistä. Samalla ihmiset viimeistään opetettiin siihen, että laadulla ei tarvitse olla mitään merkitystä. Kaupasta saa aina uuden ja kaikki on halpaa. Tämä tietysti edellyttää sitä, että tuijottaa vain yksittäistä hintaa välittämättä siitä, miten usein huonolaatuisen tuotteen joutuu korvaamaan uudella.

Moni on varmaan kuullut tarinan siitä, että monet verkossa halpatyömaissa valmistettuja vaatteita myyvät kaupat heittävät palautetun tuotteen suoraan roskiin. Tuotantokustannuksiltaan arvottomalle tavaralle ei enää kannata tehdä mitään muuta. Jokin on näissä säännöissä pahasti pielessä ja on selvää, että tämä peli kaipaa taas täysin erilaisia sääntöjä.

Peli on tietysti joiltain osin muutettu jo epäreiluksikin. Monissa tuotteissa edellinen sääntömuutos oli niin raju, että jäljelle ei enää jäänyt Suomessa valmistettua vaihtoehtoa. Monelle alalle jäi kuitenkin jäljelle uppiniskaisia yrityksiä, joiden tehtäväksi jäi koko toimialan säilyttäminen Suomessa.

Aivan viime vuosina on ollut nähtävissä muutos kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Muotiin on taas alkanut palata halu ajatella itse. Ymmärretään, että omilla valinnoilla pystytään lopulta vaikuttamaan paljon siihen, millaiseksi maailma muuttuu. Jokainen voi muuttaa henkilökohtaisesti omat sääntönsä tai ainakin osan niistä. Vuodessa ei esimerkiksi tarvitse ostaa kymmentä Bangladeshissa valmistettua vaatetta, vaan ne voi korvata yhdellä tai kahdella kotimaisella.

Kun pelin säännöt muuttuvat riittävän monella, syntyy positiivinen kierre, joka voi rohkaista meistä rohkeimpia jopa puhaltamaan jo kuolleiksi julistettuja toimialoja uudelleen henkiin. Miettikääpä sitä, mitä merkitsisi suomalaiselle yhteiskunnalle, jos Suomessa valmistettavien tuotteiden valikoima alkaisi uudelleen kasvaa. Joskus täällä kannatti valmistaa vaikka mitä. Ja kannattaa edelleenkin, jos vain pelin säännöt olisivat hieman erilaiset.

Uusilla (tai siis ehkä jopa alkuperäisillä) säännöillä pelaavia toki on jo Suomessa paljon. Ja on myös yrityksiä, jotka pyrkivät tarjoamaan pelikentän tälle uudelle pelille. Röyhkeästi lisään ensimmäiseksi ja jälkikäteen oman pelkästään Suomessa valmistettuja tuotteita myyvän kauppani Maammekaupan. Linkki kauppaan löytyy tästä:

maammekauppa.fi

Suomessa valmistettuja tuotteita voi etsiä vaikka näistä listauksista (yritän saada jossain vaiheessa julkaistua listauksia taas lisääkin):

Naisten vaatteet
Lasten vaatteet ja asusteet
Kodintekstiilit
Laukut

Niille, jotka haluavat pelata uusilla säännöillä ja ostaa Suomessa valmistettuja tuotteita oivan pelikentän tarjoavat myös esimerkiksi seuraavat kaupat:

forgetmenot.fi
kaislamyymala.fi
Kotimai.fi
seele.fi
taitaentehty.fi
weecos.com

Nämä kaupat tarjoavat tietysti vielä melko kapean pelikentän ja vain rajatuille kohderyhmille. Samankaltaiset arvot jakavia kauppoja on varmasti monia muitakin. Laittakaapa vinkkejä, niin jatkan listaa mielelläni...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...