sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

5 väittämää yrittäjyydestä osa 2

5 väittämää yrittäjyydestä

Esitin viime syyskuussa tässä blogissa yrityksen perustamisprojektiin lähtiessäni 5 väittämää yrittäjyydestä. Lupasin silloin, että palaan aiheeseen muutaman kuukauden kuluttua, kun olen päässyt itsekin nauttimaan yrittäjyydestä. Muutama kuukausi venähti vähän pitkäksi, mutta nyt kun yksi etappi on saavutettu ja Maammekauppa on avattu, on hyvä hetki vähän tarkistaa väittämiä.


Lupaan palata niihin vielä kolmannen kerran, kun kokemusta on karttunut lisää. Kannattaa käydä lukemassa alkuperäiset perustelut täältä, kun välttämättä niitä ei tule tässä riittävän hyvin referoitua. Ainakin mielipiteet ovat olleet vajaa vuosi sitten hyvin jämäköitä!


1. Suomessa yritykset saavat valtiolta enemmän kuin mitä valtio ottaa


Tämä väittämä on edelleen helppo allekirjoittaa. Ajatus on ehkä jopa hieman vahvistunut. Ainakin alkutaipaleella yritys ja yrittäjä saavat Suomessa hyvin apua ja tukea. Tietysti sitä pitää osata itse hakea ja aina se ei välttämättä ole aivan yksinkertaista. 

Olen elokuusta alkaen käynyt säännöllisen epäsäännöllisesti purkamassa tuntojani Ukipoliksen yritysneuvojalla ja tämä on siis tapahtunut täysin ilmaiseksi. Tarjolla on ollut ainakin seinä, johon peilata omia ajatuksia. Olen toki saanut myös paljon hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja. Yritykseni Suosiva Oy on myös hakenut ja saanut yhteiskunnalta tukea. Tukea on saatavilla, mutta sen hakeminen käy kyllä täydestä työstä. Valitettavasti tässä kokonaisuudessa vasen käsi ei aina tiedä mitä oikea tekee, vaikka kaikilla ihmisillä on sinänsä vilpitön halu ja tahto auttaa yrittäjää. 


Mitä tulee alkuperäisen kirjoitukseni perusteluihin, niin nekin ovat edelleen hyvin valideja. Suomessa voi edelleen luottaa siihen, ettei maailma kaadu yrityksen alta yhdessä yössä.

2. Yritysten kuuluu kantaa yhteiskuntavastuuta ja niin ne yleensä tekevätkin


Itse ainakin kuvittelen laittavani vahvasti korteni kekoon suomalaisessa yhteiskunnassa, kun Maammekaupassa myydään ainoastaan suomalaisella työllä valmistettuja tuotteita. No joo, se ei tainnut kuitenkaan olla väittämän alkuperäinen pointti. 

Ajatukseni oli enemmänkin se, että yrittäjien laittaessa tämän yhteiskunnan pyörät pyörimään, heidän kuuluu myös kantaa vastuuta siitä, että pyörät pyörivät oikeaan suuntaan. Hyvä kello kuuluu kauas ja somemaailmassa myös todella nopeasti. Vastuullisesti toimivat yritykset saavat varmasti "oikein" toimimisesta palkinnon jossain vaiheessa tavalla tai toisella.

3. Palkkaaminen ei ole Suomessa liian kallista - työntekijöille olisi vaan tarjolla liian tuottamatonta työtä


Minähän olen suorastaan nero, kun olen näin väittänyt. Enkä todellakaan tarkoita, että olisin saanut työllistettyä ihmisiä mitenkään tuottaviin töihin. Toistaiseksi kaikki työllistäminen on tainnut mennä johonkin aivan muuhun. Olen myös toistaiseksi työllistänyt vain yritysten kautta työtä tekeviä, mikä tietysti on aivan yhtä arvokasta. 

Kuitenkin viimeksi juuri eilen pohdin, että minulla olisi Maammekaupan suhteen todella monta ideaa, jotka vaatisivat tekijän ja toteuttajan, mutta nämä pitäisi saada tehtyä niin, että maksettu euro tulisi kahtena takaisin. Tässä kohtaa tullaan siihen, että se olen minä yrittäjänä, jonka pitäisi keksiä keinot tämän yhtälön toteuttamiseksi.

4. Liian moneen asiaan keskittyminen tappaa


Niin tappaa! Ja minä olen ainakin ajanut tähän miinaan aika pahastikin. Olen huomannut päätyneeni tekemään paljon sellaisia asioita, joita en osaa ja näin ollen tuhlannut paljon aikaa saamatta aikaan tuloksia. Suunnittelin kyllä jotain aivan muuta...

Huomasin perjantaina kovimman kauppamme rakennuskaaoksen jälkeen, että itsellä alkoi tulla seinä vastaan. Olin touhunnut päivän saamatta mitään aikaan ja pää alkoi mennä tilttiin. Päätin lyödä läppärin kiinni ja lähdin juoksulenkille. Nyt on ensimmäinen steppi yrityksellä kuitenkin otettuna ja on hyvä aika alkaa haalia oikeaa osaamista ympärille. Toisaalta taidan myös pysähtyä hetkeksi syljeskelemään kattoon ja ajattelemaan suuria ajatuksia.


5. Jokainen voi löytää oman sinisen meren strategiansa kunhan pysähtyy hetkeksi ajattelemaan


Tämä väittämä on sikäli aika raflaava, että aivan pieni hetki ei välttämättä sinisen meren strategian löytämiseen riitä. Itse en ainakaan ole vielä lähelläkään. Minulla on toisaalta hahmottunut aika lailla selkeä kuva siitä, mikä se strategia voisi olla. Toteutusmielessä ei olla vielä kuitenkaan päästy edes oikeastaan alkupisteeseen. 

Kilpailun kiertäminen ja oman markkinan luominen on sikäli hieno ajatus, että se mahdollistaisi lähes täysin omilla ehdoilla toimimisen. Tähän ei kuitenkaan pelkkä suunnitelma riitä, vaan sininen meri pitäisi myös luoda ja sinne pitäisi saada ohjattua riittävästi asiakkaita. Hetken ajattelun sijaan pitäisi siis myös tehdä valtavan paljon oikeita asioita!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...