sunnuntai 25. syyskuuta 2016

6 asiaa, joilla muutat elämäsi

En ole asiantuntija, mutta voin silti koittaa vähän neuvoa. Unelmat saavuttaa helpommin, kun niiden tavoitteluun satsaa aivan täysillä. Viimeiset kaksi kuukautta kehoni ja mieleni ovatkin toimineet monelle uudelle asialle koekenttänä ja selvinneet tästä ponnistelusta kohtuullisen hyvin. Tuntuu siltä, että olen valmiina rockaamaan, kun esirippu vedetään sivuun. Eli tässä muutama hyväksi koettu asia ja pakollinen itsestäänselvyys mitä kannattaa kokeilla:


1. Laita itsesi täysillä peliinElämänsä voi elää hyvin niin, että ei ota suurempia riskejä. Menee vain mukana ja ei pidä itsestään meteliä. Minä ainakin olen pärjännyt tähän asti niin ihan hyvin. Toisaalta jos katson taaksepäin omia elämässä tekemiäni "kovia" ratkaisuja, ovat ne aina johtaneet johonkin hyvään.

Ensimmäinen kerta on aina se pahin. Kun jonkun päätöksen on tehnyt, ei enää kannata painaa jarrua yhtään, sillä jos sen tekee, seuraa repullinen kiviä selässä painolastina koko ajan. Oli asia sitten mikä tahansa. Vaikka blogin kirjoittamisen aloitus tai yrityksen perustaminen. Tärkeää on, että kun päätös on tehty, ei enää katsota taaksepäin, vaan annetaan mennä. Kun on ottanut riittävän monta askelta pois omasta suojapoterostaan, ei oikeasti enää huimaa edes ajatus siitä, että oma pärstä olisi vaikka jokaisen maitotölkin kyljessä. Äärimmäisen vapauttavaa.

2. Tee asiat aina tosissasi ja kun olet jänismetsällä, ole jänismetsällä


Minulle tosissaan tekeminen tarkoittaa sitä, että keskityn täysillä siihen mitä teen. Se ei siis todellakaan tarkoita suu mutrussa olemista. Erinomainen apukeino keskittymiseen on ollut se, että olen aikatauluttanut päiviäni ja oikeasti suunnitellut etukäteen mihin yhteen asiaan keskityn milloinkin. Näin välttyy siltä asiasta toiseen pomppimiselta, mikä helposti johtaa siihen, ettei keskity kunnolla mihinkään. Toinen tärkeä tekijä on, että tekee aina yhden asian valmiiksi asti. Kesken jääneet asiat johtavat helposti puolivillaiseen tekemiseen.

Tosissaan tekeminen ei ole ollut minulle ongelma, vaan ongelmaksi on muodostunut asian toinen puoli. Asiat jäävät pyörimään mieleen, kännykästä täytyy koko ajan tarkistaa jotain ja asioiden prosessointi jatkuu silloinkin, kun pitäisi saada rentouduttua tai keskityttyä perheeseen. Pitäisi saada keksittyä lisää keinoja, joiden avulla pystyisi irtautumaan työajatuksista. Onneksi sentään silloin kun Suomen ajokoiran kiljuminen täyttää metsän on mahdotonta ajatella mitään muuta. Jokaisen pitäisi löytää oma jänismetsänsä, missä mielen saisi irti kaikesta muusta.


3. Älä anna minkään typeryyden pilata yöuniasi


Voi sanoa, että olen lähes koko tähänastisen aikuisikäni pilannut yöuniani tai muuten yleistä oloani jollain turhalla. Olen iltauninen, joten unen määrä ei ole koskaan ollut minulle se ongelma. Säännöllinen yörytmi on kuitenkin mielestäni hyvien yöunien perusedellytys. Säännöllisyys tarkoittaa myös sitä, että aamulla herätyskellosta singahdetaan heti ylös, eikä jäädä torkkumaan. Sen huomaa heti vireystilassa, jos sänkyyn jää viivyttelemään ja torkahtaa edes sen yhden kerran.

Se sokeri, se sokeri. Siinä on varmastikin ollut pahin unieni tuhoaja ja päivieni energian viejä. Olen ollut oikea herkkusuiden herkkusuu ja tämä yhdistettynä verenperintönä saatuun herkkään vatsaan (tästä ei sen enempää) on aiheuttanut niin paljon pahaa oloa ja unettomia öitä, että ei jaksa edes ajatella. Nyt se on kuitenkin ohi ja olen siitä enemmän kuin onnellinen. Viime uutena vuotena tein päätöksen, että lopetan karkkien ja muun makean napostelun. Toteutus odotti itseään puolisen vuotta, mutta nyt muutama kuukausi lopullisen päätöksen jälkeen ei esimerkiksi karkkeja tee enää mieli yhtään ja olo on hyvä. 

Toinen lähes yhtä paha unen tappaja on ollut viikonloppuisin ennen nukkumaan menoa juotu alkoholi. Jo kaksi olutta aiheuttaa useamman vessassa käynnin ja raskaan olon koko yöksi. Ei mitään järkeä ainakaan yksin nautittuna. Argh! Listaa voisi vielä jatkaa vaikka myöhäisellä kännykän tuijottamisella ja liian vähällä liikunnalla. Kumpikaan ei ole hyvä ajatus. Sitä pientä ihmistä, jonka kanssa vietän osan yöstäni en laske uneni laadun heikentäjäksi. Hän kun ei haittaa untani, ainoastaan silloin tällöin keskeyttää ne hetkeksi.


4. Naura itsellesi, samalle tyypille kaikki muutkin nauravat


Itselle nauramisessa olen melko hyvä, mutta se johtuu varmaan siitä, että olen siihen niin tottunut. Aihetta on aina riittänyt. Itselleen nauraa osaavan elämä on helppoa, sillä hänellä on mielestäni oikeus nauraa myös muille. Sitäkin olen tehnyt paljon.

Varmaksi en tiedä, kun en ole koskaan kokeillut, mutta luulisin, että mielensäpahoittajan elämän täytyy olla todella raskasta. Kun suuttuu kaikesta itseensä kohdistuvasta, ajautuu helposti kierteeseen, jossa alkaa etsimään ympäriltään merkityksiä, jotka saisi tulkittua itseensä kohdistuvaksi pilkaksi. Ei välttämättä kaikkein mielekkäintä elämää.


5. Älä valita, ruikuta, nillitä tai varsinkaan kadu mitään


Tunnetko ihmistyypin, joka valittaa joka asiasta ja hakee kaikesta esiin negatiivisen puolen? Sellainen ei kannata itse kuitenkaan olla ja tällaiseen ihmiseenkin kannattaa pitää sopiva etäisyys. Negatiiviset ajatukset vievät liian paljon energiaa itseltä ja muilta ympärillä olevilta. Ei maailman murheita sisällään kannata kantaa, mutta täytyykö niitä ylipäätänsä ottaa omaksi painolastiksi? Lähes kaikilla asioilla tuppaa olemaan myös se hyvä puolensa ja siihen kannattaa keskittyä ja kertoa se myös muille. Se luo hyvää energiaa ja pöhinää uskomattoman laajasti ympäristöön.

Tehtyjä asioita ei saa tekemättömäksi. Tapahtunutta ei saa tapahtumattomaksi. Ja niin edelleen. Tekemättömät asiat saa kyllä usein tehdyksi, kun vaan alkaa tekemään, eikä jää ihmettelemään mennyttä. Jossittelu on yksi suurista energian tuhlaajista. Liian usein tulee mietittyä, että mitä jos olisin tehnyt silloin niin tai näin. Kaikki tämä on hukkaan heitettyä elämää. Kaikesta tapahtuneesta pitäisi osata ottaa jotain mukaan oman puseron sisään ja jatkaa viisastuneena selkä suorana eteenpäin. "Koirat haukkuu ja karavaani kulkee".


6. Huomioi lähimmäisesi


Lähes kaikilla varmaan käy välillä niin, että ne kaikkein läheisimmät ihmiset jäävät huomioimatta. Heitä pidetään itsestään selvyytenä, vaikka juuri heiltä saisi eniten iloa ja lisäenergiaa takaisin. Toisaalta ei ole kauhean viisasta jättää muutenkaan huoltamatta sitä taivaaseen kurkottajan alla odottavaa suojaverkkoa. Se kun on lopulta se viimeinen hidaste ennen asfalttia. Halaa ja rutista siis lujasti seuraavan kerran nähdessäsi vaimoasi, miestäsi, lastasi, tyttöystävääsi, poikaystävääsi, ystävääsi, kaveriasi, salarakastastasi, isovanhempaasi, muuta sukulaistasi, lähikaupan kassaa tai ihan ketä vaan muuta itsellesi tärkeää ihmistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...