perjantai 27. tammikuuta 2017

Valmistettu Suomessa - Lista kotimaisista kodintekstiileistä

Valmistettu Suomessa -ListaSuomessa on perinteisesti valmistettu paljon erilaisia ja laadukkaita kodintekstiilejä. Ja valmistetaan tietenkin edelleen, vaikka Ikeasta niitä ei löydykään. On siis ehdottomasti paikallaan tehdä naistenvaate- ja lastenvaatelistausten jatkoksi listaus Suomessa valmistettavista kodintekstiileistä. Kodintekstiilit on kategoriana niin laaja, että kotimaisia suunnittelijoita ja valmistajia putkahtaa hakukoneiden syövereistä aina uusia, kun muuttaa vähän startegiaa, joten listaus on varmasti aluksi hyvinkin puutteellinen. Täydennän sitä kuitenkin sitä mukaa, kun uusia tuotteensa kotimaassa valmistavia tuotemerkkejä (jotka eivät kainostele esitellä tuotteitaan verkossa) tulee esille. Olisin taas kiitollinen, jos saisin vinkkejä yrityksistä, jotka pitäisi listaukseen lisätä...

Alla on aakkosjärjestyksessä kodintekstiilimerkkejä, joilta löytyy Suomessa valmistettuja tuotteita. Useimmat listalla olevista yrityksistä valmistavat kaikki tuotteensa kotimaassa. Otsikoissa on aina linkki, jonka avaaminen vie mahdollisimman lähelle kotimaisia tuotteita. Useinmiten linkin kautta pääsee jopa muutaman klikkauksen päähän näiden ihanuuksien tilaamisesta.

Jatkossa tämä listaus päivittyy ensisijaisesti Maammekaupan Suomessa valmistettavia kodintekstiilejä käsittelevässä blogijulkaisussaKannattaa käydä tutustumassa myös Maammekaupan kodintekstiilien valikoimaan

Nauttikaa kotimaisista kodintekstiileistä!

Alajärven kotitekstiili, Alajärvi (kattaus, laudeliinat, pyyhkeet, sisustuspussukat, sisustustyynyt)

Alajärven Kotitekstiili Ky on vuonna 1951 perustettu kotimaisia pellavatuotteita valmistava perheyritys, jonka oma kutomo, ompelimo ja tehtaanmyymälä sijaitsevat edelleen alkuperäisellä paikallaan Alajärven keskustassa. 

Ateljee Keltainen Talo, Kuopio (keittiöpyyhkeet, tyynynpäälliset)

Ateljee Keltainen Talo on kahden suunnittelijanaisen muodostama tiimi, joka pyrkii suosimaan suomalaista ja tekemään yhteistyötä oman lähialueen osaajien kanssa.

AVA Room, Espoo (päiväpeitteet, tyynypussit)

AVA Room Oy on perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa korkealuokkaisia kodintekstiilejä sekä huonekaluja. Kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, vastuullisesti ja ympäristöä ajatellen. 

Bedit Oy, Nurmes (koristetyynyt, päiväpeitteet)

Bedit on suomalainen pienyritys, jonka tavoitteena on tehdä sänkyjen petaamisesta hauskempaa ja helpompaa kuin koskaan ennen. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa. 

Carpet Syvänen, Kauhava (matot)

Carpet Syvänen Oy on perheyritys, jolla on perinteitä mattojen valmistuksessa jo yli 25 vuoden ajalta. Laadukkaat kotimaiset matot valmistetaan korkealaatuisista raaka-aineista.

Design Anu Pylsy, Joutsa (kylpytakit, pyyhkeet)

Design Pylsyn laadukkaat tuotteet syntyvät Keski-Suomessa Joutsassa. Pitkän linjan käsityöyrityksen koko tuotannolle on myönnetty Avainlippu-tunnus osoituksena suomalaisesta työstä ja osaamisesta.

Emilia Karenina, Kuopio (sisustustyynyt)

EK for kids -malliston tuotteet valmistetaan alusta asti käsityönä Kuopion Pirttiniemessä. Mallistoa yhdistää leikkimielisyys ja skandinaavisuus.

Familon, Helsinki (lasten patjat)

Famillonin lastenpatjat on valmistettu Suomessa.

Finnlea, Akaa (kaitaliinat, laudeliinat, löylytyynyt ja -päähineet, patalaput, pefletit, pyyhkeet)

Laadukkaita kotimaisia avainlipputuotteita jo vuodesta 1994. Käytännöllisyys, monitoimisuus, laatu ja kauneus ovat avainsanoja FinnLea-tuotteiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Forme, Helsinki (matot, sisustustyynyt)

Forme on vuonna 2004 perustettu suomalainen sisustusalan yritys, jonka Forme-paperinaru-puuvillamatot edustavat suomalaista, ajatonta suunnittelua. Matoissa käytetty puuvilla on Euroopan vaateteollisuuden tuottamaa ylijäämäpuuvillaa ja ne kudotaan Pohjanmaalla, perinteen tuomalla ammattitaidolla.

Full Moon, Orimattila (lakanat, pussilakanat, tyynyliinat, vauvalakanat, vauvapeitot, vuodevaatesuojat)

Full Moon on kotimainen vuodetekstiilien valmistaja, joka valmistaa kestäviä ja helppohoitoisia tuotteita Orimattilassa.

hand made by KOTONA, Turku (kaitaliinat, koristetyynyt, laudeliinat, patalaput, pussilakanat, pyyhkeet, pöytäliinat, tyynyliinat, tyynynpäälliset)

Handmade by KOTONA suunnittelee ja valmistaa käsityönä sisustus- ja käyttötuotteita. Yrityksen tyyli on pelkistetty musta-valko-harmaa.

Hanhisalon Kutomo, Alajärvi (kaitaliinat, kylpypyyhkeet, laudeliinat, saunatakit, saunatyynyt, seinätekstiilit)

Hanhisalon Kutomo Oy:n tuotanto käsittää oman malliston seinätekstiileissä, pöytäliinoissa, pellavafroteissa ja paperilankatuotteissa.  Yrityksen tavoite on yli 45 vuotisen historiansa aikana ollut valmistaa miellyttäviä ja kodikkaita suomalaiseen sisustukseen sopivia tuotteita.

Hanna Korvela Design, Kuopio (matot)

Hanna Korvela on yksi Suomen suurimmista ja arvostetuimmista mattojen suunnittelijoista.

Intoa Design, Tampere (patalaput, patakintaat)

INTOA design on tamperelainen v. 2010 perustettu yritys, joka suunnittelee ja valmistaa käsityönä yksilöllisiä tuotteita ekologisesti.

Jokipiin Pellava, Jalasjärvi (grillikintaat, keittiöpyyhkeet, kylpymatot, kylpypyyhkeet, kylpytakit, lakanat, laudeliinat, lautasliinat, patalaput, pesukintaat, pöytäliinat, saunatyynyt, torkkupeitot, tyynyliinat)

Jokipiin Pellava Oy on 1920 perustettu perheyritys, jonka erikoisosaamista ovat sauna-, pöydänkattaus- ja keittiötekstiilit pellavasta. Yritys valmistaa kaikki tuotteensa Jalasjärven Jokipiissä.

Kaihlahti Clothing, Suomussalmi (esiliinat, kaitaliinat, keittiöpyyhkeet, patalaput, tyynynpäälliset

Kaihlalahti Clothing valmistaa laadukkaita kotimaisia tekstiilituotteita Uusi Suomussalmi -kuosista. Materiaaleina käytetään kotimaista luomupuuvillaa ja puolipellavaa. Avainlipputuotteita.

Kaiho, Sastamala (keittiöpyyhkeet, pannunaluset, patalaput, pefletit, pesimet, saunatyynyt, tyynynpäälliset)

Kaiho-tuotesarja koostuu lämminhenkisistä kodintekstiileistä, jotka kaikki suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Kaiho sisustustuotteiden suunnittelun lähtökohtana on suomalaisuus, esi-isiemme elämäntapaa ihannoiden ja nykyihmisen tarpeet huomioiden.

Koivutex, Lapua (matot)

Koivutex valmistaa Lapualla kotimaisia Avainlipulla merkittyjä mattoja.

Kui Design, Turku (pyyhkeet, tyynynpäälliset)

Turkulainen KUI Design valmistaa suuren osan tuotteistaan kokonaan käsityönä omissa tuotantotiloissaan ja kysynnän kasvuun on vastattu myös ulkoistamalla osa tuotannosta alihankkijoille.

Kuovi, Espoo (esiliinat, keittiöpyyhkeet, koristetyynyt, laudeliinat, pannulaput, pussilakanat, saunatyynyt, selkäliinat, tyynyliinat)

Kuovi syntyi yhden Suomen kansainvälisesti tunnetuimman muotoilijan Birger Kaipiaisen 100-vuotisjuhlavuotena 2015 edistämään ja kehittämään Birgerin ainutlaatuista ja rikasta tyyliä modernien sisustustekstiilien muodossa. Tuotteiden suunnittelu, kankaiden painaminen ja kaikki ompelutyö tehdään kotimaassa.

Laatupeite, Tampere (patjat, peitot, petauspatjat, tyynyt)

Laatupeite Oy auttaa ihmisiä nukkumaan ja viihtymään valmistamalla miellyttäviä ja kestäviä vuodevaatteita sekä patjoja ja petauspatjoja niin aikuisille kuin lapsillekin. Yrityksen juuret ovat 1930-luvulla perustetussa Tilke- ja Keinovillatehtaassa.

Lapuan Kankurit, Lapua (esiliinat, keittiöpyyhkeet, kylpypyyhkeet, laudeliinat, kylpytakit, patakintaat, peitot, pöytäliinat, saunatyynyt, tyynynpäälliset, verhot)

Lapuan Kankurit on perheyritys, jonka juuret ovat vuonna 1917 perustetussa suvun ensimmäisessä tekstiilitehtaassa. Yritys kutoo kankaisiinsa aidosti edistyksellisiä ominaisuuksia sekä tarjoaa viimeisteltyä laatua ja designia.

Likiz, Helsinki (tyynynpäälliset)

Likiz on mutkaton kahden naisen yritys, joka valmistaa digipainetuista valkokuvista ilahduttavia tekstiilituotteita.

Lungi, Lappajärvi (lattiatyynyt, tyynyt)

LUNGI -tyynyt sopivat kodin joka huoneeseen, oleskelutilaan tai terassille. Tyynyjä on saatavilla useissa eri väreissä, malleissa ja koossa. Avainlipputuotteita. 

Made by HanneleRusila, Joensuu (kylpytakit, kaudeliinat, lautasliinat, pöytäliinat, pyyhkeet)

Made by HanneleRusila on perinteisiin kuoseihin ja suomalaiseen villalankaan ihastunut yhden naisen kudontayritys.

Maitotyttö, Jämsä (vauvapeitot, vauvapyyhkeet)

Maitotyttö valmistaa imetysvaatteiden lisäksi tekstiilejä pienokaisille. Kaikki tuotteet valmistetaan viimeistä saumaa myöten Suomessa.

Mattokutomo J. Vanhamäki, Lappajärvi (matot)

Mattokutomo J. Vanhamäki valmistaa laadukkaita kotimaisia mattoja pölyämättömästä ja helposti puhdistettavasta puuvillasta.

Niinmun design, Korppoo (tyynynpäälliset)

Niinmun design tuotteet suunnitellaan ja ommellaan Suomessa suurella sydämellä.

nunnun, Tampere (kangaskorit, pyyhkeet, sisustustyynyt)

Nunnun suunnittelee ja valmistaa käsinpainetusta ja -värjätystä kankaasta asusteita sekä lahja- ja sisustustuotteita.

Nuppari, Yläne (pyyhkeet, tyynyliinat)

Nuppari suunnittelee ja valmistaa kauniita käsinpainettuja kodintekstiilejä laadukkaista materiaaleista.

Näppärä Vera, Ilomantsi (kylpytakit, laudeliinat, matot, pefletit, pesukintaat, pöytäliinat, saunatyynyt, tyynyliinat)

Näppärä Vera on Pohjois-Karjalan Ilomantsista lähtöisin oleva tekstiilituotteita valmistava yritys.

Piccu, Lapinlahti (aluslakanat, essut, pussilakanat, sisustustyynyt, tiskirätit, tyynyliinat)

Piccu on ekologinen kodintekstiilisarja, joka on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Mallisto koostuu pääasiassa vuodevaatteista ja keittiötekstiileistä, joiden värit ja kuosit kestävät aikaa. Tuotesarja täydentyy ajoittain myös vaihtuvin pientuottein.

Porin Villa ja Peite, Pori (patjat, peitot, sijauspatjat, tyynyt

Villa ja Peite on vuonna 1929 Poriin perustettu perheyritys, joka on keskittynyt villaisten sekä luonnonpuuvillaisten peittojen, tyynyjen ja sijauspatjojen valmistukseen. 

Retromatto, Kauhava (matot)

Retromatto valmistaa kestävistä puuvillakuteista ja ekologisista vaihtoehdoista mattoja, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Matot ovat kotimaisia ja laadukkaita.

Saana ja Olli, Turku (patakintaat, pyyhkeet, sisustustyynyt)

Saana ja Olli on palkittu turkulainen suunnittelijapariskunta, jonka hampputekstiilimallisto on valmistettu läpinäkyvästi ja paikallisesti Lounais-Suomessa.

Second Chance, Raasepori (pussilakanat, tyynyliinat)

Vuonna 2008 alkunsa saaneen Second Chance:n jokaisen tuotteen jokainen valmistusvaihe on tehty suomalaisessa perheyrityksessä.

Sunnuntaipuoti, Tuusula (essut, kylpypyyhkeet, käsipyyhkeet, lautasliinat, tyynynpäälliset)

Sunnuntai on Tuusulassa suunniteltu ja käsinvalmistettu vaate- ja sisustustekstiilien mallisto. Malliston yleisilme on hillitty, rento ja materiaaleja kunnioittava. Materiaaleina käytetään pelkästään luonnonmateriaaleja.

Tanssiva Lanka, Orivesi (kaitaliinat, laudeliinat, lautasliinat, pöytäliinat, saunatyynyt)

Tanssiva Lanka on Orivedellä vuodesta 2005 toiminut yritys, jonka oman tuotannon tuotteet ovat kotimaista käsityötä.

Turkismattoateljee Halla-aho Ky, Kauhava (matot)

Halla-ahon Turkismattoateljee on vuonna 1974 perustettu yritys ja se on Suomen ainoa mattokutomo, jossa valmistetaan pelkästä lampaannahasta, molemminpuolin pidettäviä, aitoja turkismattoja.

TYLLi, Lahti (matot)

TYLLin matot kudotaan käsityönä Lahdessa. Malliston matot on mahdollista tilata myös mittatilauksesta omien väri- ja kokotoiveiden mukaan.

Viipe-Tuote, Viiala (lakanat, laudeliinat, pesukintaat, pussilakanat, pyyhkeet, tyynyliinat)

Viipe-Tuote on pellavatekstiilejä valmistava perheyritys.

Villamylly, Kauhava (villamatot)

Villamyllyn toiminnassa kantavia ajatuksia ovat kotimainen kestävä tuotanto, yrittäjyys, käsillä tekeminen ja perinteisten käsityötaitojen ylläpito.

VM-Carpet, Lappajärvi (matot)

Viita-ahon mattokutomon perustivat Arto ja Aila Viita-aho vuonna 1973 Lappajärven rannalle, Karvalan kylään. Samalla ystävällisellä ja rehellisellä mutta innovatiivisella asenteella valmistetaan VM Carpetin matot edelleen.

Vormu Uniquu, Rauma (lakanat, sijauspatjat, patjat, peitot, pussilakanat, päiväpeitot, tyynyliinat, tyynyt)

Vormu on vuodesta 1984 asti Raumalla toiminut tekstiilialan yritys, joka valmistaa vahvalla ammattitaidolla Uniquu- ja Saila vuodevaatteita. Yritys uskoo kotimaisuuteen ja vahvaan tuotekehitykseen. Tuotteet valmistetaan tuottamaan mukavuutta ja lämpöä sekä kestämään muuttumattomina vuodesta.


Päästiin loppuun asti! Pistä lista talteen, jos siitä oli mielestäsi hyötyä kotimaisten tuotteiden metsästyksessä. Olen tietysti enemmän kuin otettu, jos joku viitsii kommentoida ja vinkata lisää listalle kuuluvia kodintekstiilimerkkejä...
14 kommenttia:

 1. Ehdottomasti lisäisin listaan Tyllin (Tylli.fi) Marjaana Niskasen, Nunnun (nunnun.fi) ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! TYLLi ja Nunnun nyt mukana listalla. Marjaana Niskaselta en löytänyt kodintekstiileitä... Linkatkaa toki, jos joku sellainen sivusto on olemassa, josta niitä löytyy.

   Poista
 2. handmade by KOTONA www.handmadebykotona.com

  VastaaPoista
 3. Hanna Korvela Design

  VastaaPoista
 4. Lisään listaan Teija Helin Designin:
  https://www.facebook.com/teijahelindesign/

  VastaaPoista
 5. Tarjan ompelukauppa Peräseinäjoki
  Keittiöpyyhkeet, käsipyyhkeet, kylpypyyhkeet froteesta
  www.ompelukauppa.com

  VastaaPoista
 6. Likiz valmistaa digipainetuista valokuvista tekstiilituotteita kotimaassa. www.likiz.fi

  VastaaPoista
 7. Lisäisitkö listalle Kuovin? Valmistamme Suomen tunnetuimpiin muotoilijoihin kuuluvan Birger Kaipiaisen teemoilla Suomessa mm. kankaita, vuodevaatteita, koristetyynyjä sekä pellavatuotteita keittiöön ja saunaan. Teemme myös asiakaskohtaisia uniikkeja tekstiilejä. Tuotteet ovat myynnissä verkkokaupassamme www.kuovi.fi

  VastaaPoista
 8. Gepetto Oyn Anu Pellinen suunnittelee tyynyliinansa Kangasalla ja silkkipainattaa ne Aitoossa. Kokoon ommellaan taas verstaalla Kangasalla. Eli kotimaista on. Kiva olisi päästä mukaan listaan.

  VastaaPoista
 9. Maikko Somerolla valmistaa mm. patakintaita, patalappuja, kasseja,pussukoita. Pitkänlinjan kotimaista tekstiilityötä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...