sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Jotain merkityksellistä - valmistettu Suomessa!

Minun täytyy myöntää, että en ole ollut täysin vilpitön. Kerroin ensimmäisessä blogikirjoituksessani unelmistani ja erityisesti unelmastani perustaa oma yritys. Jätin silloin vielä tarkoituksella kertomatta yhdestä vielä suuremmasta unelmastani, joka itse asiassa ajaa minua kohti juuri sitä yrityksen perustamistakin. Unelmasta, jonka vuoksi olen halunnut muuttaa koko elämäni ja laittaa tukevammat työhanskat käsiini.

Ehkä pieni taustoitus on paikallaan. Suuri osa talousuutisista, kolumneista ja erilaisista artikkeleista on tyyliltään hyvin synkeitä ja kysymys kuuluu lähinnä, että kuka on se viimeinen, joka sammuttaa maastamme valot. Synkkyys on siis muodissa. Ihan kuin meistä hulluista suomalaisista olisi yhtäkkiä tullut jokin sukupuuttoon kuolemassa oleva viimeisessä pimeässä luolassa lopullista kohtaloa alakuloisena odottava laji, jolla ei enää olisi mitään toivoa. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta mielenkiintoista on, miksi meille tätä mielikuvaa jatkuvasti syötetään. Voi nimittäin olla, että joku joka olisi valmis käärimään hihansa ja alkamaan kovalla työllä muuttamaan suuntaa, uskoo nämä väitteet ja jättää leikin kesken.

Viennin merkitystä Suomelle korostetaan joka asianyhteydessä ja mikäs siinä, onhan viennistä saatavat tulot erittäin tärkeä osa kansantalouttamme. Kokonaisuuden kannalta olisi kuitenkin vähintään yhtä tärkeää, että saisimme vähennettyä Suomesta pois päin lähtevän rahan määrää. Mitäs jos emme enää lähettäisikään rahojamme suurimmasta osasta ostoksiamme ulkomaille, vaan ostaisimme Suomessa valmistettuja tuotteita? Syntyisi positiivinen kierre. Koska ostaisimme suomalaisen yrityksen valmistaman tuotteen, tämä yritys joutuisi valmistamaan enemmän ja tätä kautta palkkaamaan uusia työntekijöitä. Työttömien määrä vähenisi ja näin ollen heille maksettavat korvaukset pienenisivät ja samaan aikaan valtion kassaan sataisi lisää verotuloja työtä tekeviltä. Samalla kaiken muun lisäksi monet jo moneen kertaan Suomesta kuolleiksi julistetut valmistavan teollisuuden toimialat elpyisivät ja alkaisivat pikku hiljaa osaamisen palautuessa saada taas lisää kauppaa myös ulkomaille. Todennäköisesti myös monet pääasiassa Suomen markkinoille tuotteitaan myyvät ja tuotantonsa ulkomaille siirtäneet yritykset tulisivat järkiinsä ja palauttaisivat tuotantonsa takaisin Suomeen. Mikä parasta, väittäisin, että loppujen lopuksi tämä kaikki tapahtuisi helpommin kuin ulkomaankaupan nopea kasvattaminen. Se vaatisi vain meidän kaikkien päätöksen alkaa ostaa enemmän laadukkaita Suomessa valmistettuja tuotteita ja toisaalta jonkun, joka toisi nämä helposti saataville...

Kuulin viime viikonloppuna useasta eri suusta, että suomalaiset valmistajat joutuvat perustelemaan hirveästi sitä, jos heidän tuotteensa on hieman kalliimpi kuin Aasiassa tai Itä-Euroopassa valmistettu tuote. Perustelu on mielestäni lähtökohtaisesti helppo. Korkeampi laatu tai muuten yksilöllisempi ja parempi tuote. Ei ole helppoa perustella miksi samasta tuotteesta pitäisikään maksaa enempää, mutta ainakin oma kokemukseni on, että mitä enemmän talouteen on Suomessa valmistettuja tuotteita ostettu, sitä pidemmiksi ovat ostosten välit tulleet. Köyhän ei siis kannata ostaa huonoa... Bonuksena tulevat sitten vielä muut asiat kuten se, että tuotteen valmistajalle on maksettu työstä varmuudella palkkaa, tuotteet on valmistettu inhimillisissä oloissa ja valmistus on muutenkin eettisesti varmemmalla pohjalla. Suomalaisen tuotteen ostaminen on vahvasti myös arvovalinta.

Kuten varmasti joku tarkkaavainen lukija huomasi, muutin blogini otsikkoa hieman. Tästä lähtien kerron tässä blogissa matkasta kohti unelmaa Suomessa valmistetun tuotteen saatavuudesta. Tulen tekemään kaikkeni, jotta kaikilla olisi yhtäläinen mahdollisuus löytää itselleen laadukas ja rakkaudella Suomessa valmistettu tuote sieluttoman ulkomaalaisen kertakäyttötavaran tilalle. Aivan lähiaikoina, ehkä jo ensi viikolla, otan ensimmäisen konkreettisen askeleen kohti tätä merkityksellistä unelmaa. Kannattaa pysyä kuulolla...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...